dimarts, 31 de març del 2009

UN ARTISTA GENIAL


Ahir, 30 de març, però del 1853, naixia a Groot-Zundert (Països Baixos), Vincent Van Gogh. Fill d’ un rector rural calvinista. El seu germà Theo, nascut quatre anys més tard, va jugar un paper molt important en la vida artística de Vincent. L’ any 1869, va treballar a la Galeria Artística Goupil, de La Haia i Brussel·les; el seu oncle n’ era soci. Viurà un temps a Londres i més tard a Paris; aquest serà un període de lectures intenses i visites als museus. De tornada a Amsterdam ingressarà en el seminari teològic, però el seu intent per ingressar no reeixirà. Posteriorment, una predicació apassionada i peculiar als obrers del Borinage, zona minera belga, provocarà la seva expulsió i el final dels seus estudis teològics. El 1880, retornarà al Borinage per dibuixar els miners i les seves famílies i és llavors quan decideix de fer-se pintor.

En aquesta primera etapa, els consells i l’ ajuda del seu cosí, Antoine Moure –pintor – seran decisius. L’ any 1882, haurà realitzat la seva primera pintura a l’ oli i vàries litografies. Retorna a Nue on es dedica entre d’ altres afers a pintar els teixidors locals. El 1885 pinta els seus famosos “Menjadors de patates”. Visita Anvers i Amsterdam on queda impressionat per l’ obra de Rembrandt. L’ any següent, viatja a Paris on viu amb el seu germà Theo, i durant un període de dos anys d’ estudi coneix Gauguin, Bonnard, Toulouse-Lautrec, Seurat, Degas, Pissarro i d’ altres. S’ interessa per l’ ús del color dels impressionistes, per l’ obra de Rubens i pels elements de dibuix dels gravats japonesos. Pinta retrats i paisatges propers a Paris, exposats a la sala del marxant d’ art, P. Tanguy.

El 1888, avorrit de Paris i de la freda vida ciutadana, abandona la capital pel clima càlid d’ Arlès, al sud de França. Captivat pel seu paisatge de vius colors pinta uns dos-cents quadres de gran bellesa. Entre ells “Girasols” i la “Nit estelada”. Temps després, invitarà Gauguin a afegir-se’l a un «estudi cooperatiu» projectat inicialment per afegir a d’altres artistes, però, les diferències entre els dos pintors provocarà una sèrie de baralles. Després de la mutilació de la seva pròpia orella és hospitalitzat, i a petició pròpia tractat al manicomi de Saint Rémy. En aquell ambient enllestirà, de memòria, diversos quadres i còpies de l’ obra de Rembrandt, Delacroix i Millet. El 1890, el seu germà Theo aconsegueix que sigui el pacient particular del doctor Gachet, especialista en malalties mentals i mentor de les arts a Auvers. El mes de juliol del mateix any, durant un període de depressió degut a la epilèpsia, es dispara un tret i mor als dos dies.

De fet, va ser l’ any 1880, als seus 27 anys, quan Van Gogh comença el seu treball més compromès com artista. Abans, només havia realitzat dibuixos ocasionals; d’ alguns en tenim mostra a les seves cartes a Theo. La seva primitiva pintura «holandesa» es caracteritza pels colors obscurs, les formes pesants i els temes inspirats en la pagesia i els seu treball. Serà l’ arribada a Paris, l’any 1886, el detonant que canviarà la seva paleta i els seus temes. Llavors va adoptar les tècniques impressionistes, en especial el concepte puntillista de Seurat, i va pintar flors, vistes de Paris i retrats que li van permetre experimentar aquelles noves idees.

© Aquesta pintura du per títol [Roses i anèmones] Vicent Van Gogh, (1853-1890)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Etiquetes

Lluiteu contra el correu brossa!

Top Països catalans

Aniversari del meu bloc

Get your own free Blogoversary button!