Sempre tendim a parlar de les ciutats que han estat objecte d’ un viatge. Però, a voltes, oblidem aquelles que ens acullen i són el marc de la nostra vida quotidiana. És per això que prenen distància, comentaré les virtuts i belleses d’ aquesta bonica ciutat costanera de Catalunya.
Tarragona gaudeix de prestigi arreu del món per la seva antiguitat i el gran valor monumental. Sobresurt el nucli antic mantingut en la configuració inicial que els romans van donar a Tàrraco. Si comences el teu recorregut per la part alta o ciutat antiga, observaràs que està situada dalt d’ un turó i envoltada de muralles. Aquestes defenses que daten de finals del segle III aC, estan reforçades per les torres de Minerva i de l’ Arquebisbe. I s’ hi obren en elles sis portes anomenades ciclòpies, i altres portals més grans, remodelats, com el del Roser i el de Sant Antoni. Aquestes muralles van ser declarades monument històrico-artístic l’ any 1984.
L’ any 27 aC Tàrraco va rebre la seva configuració definitiva en tres recintes o terrasses que ajuden a disminuir la inclinació del tossal on s’ assenta la ciutat antiga.
Aquest comentari, però, es limita avui a parlar del primer recinte.
En la primera terrassa, al passeig Arqueològic, hi ha una reproducció de l’ estàtua d’ August de la Prima Porta de Roma, regalada el 1934 per l’ Estat italià, i una de la Lloba capitolina, obsequi del municipi de Roma. En aquest primer recinte destaca, sobretot, la Catedral de Santa Maria (1170 – 1331), edifici de transició del romànic al gòtic amb claustre de planta quadrada i estructura romànica i gòtica. Molt a prop de la catedral, veuràs el Palau de l’ Arquebisbe (1814) i el Seminari Pontifici (1833). Altres edificis interessants són la Casa dels Concilis (s. XVI), la Casa Elies i la Casa del Degà, amb làpides romanes i hebraiques, i l’antic Hospital de Santa Tecla.
Demà et parlaré dels altres dos recintes. Bona visita!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada