dimarts, 1 de desembre del 2009

DESEMBRE


La matança del porc, mes amunt, mes avall, era una tasca hivernal. Potser per les nostres contrades es feia al gener... Però aquesta miniatura ens la presenta al desembre. Després de sacrificar ànecs, capons, gallines i tota classe d’aviram, conills i xais, la taula era ben servida a la casa dels rics i potser també els pobres en gaudien d’ un tall... Tot allò ben alimentat a la tardor pagava tribut a la freda estació.

Si a la casa no hi havia matador de porcs l’ havien de llogar d’ un altre indret. Llavors convidaven els parents i amics i la cerimònia era una autèntica festa. El dia, abans, els homes han preparat la pastera per escaldar l’ animal. Aquí, però, l’ home de calces vermelles, socarra el porc damunt la palla i les argelagues; en actitud concentrada, cofat amb barret vermell tomba una i altra vegada la vianda. A l’ esquerra, l’ altre home, vestit de groc i barret negre, després d’ esmolar ganivets, tallants, mitges-llunes i alguna destral petita, escorxa un garrí passant-li un ganivet gros al llarg de l’ esquena, per treure-li la blanca cansalada.

El paisatge és quasi descolorit; els arbres pelats o amb quatre fulles. La ratlla llunyana de la muntanya sembla haver perdut força contra el cel grisenc. I amb aquest dur treball acaba l’ any! El signe astrològic de Capricorn –que regeix Saturn– del 22 de desembre al 19 de gener, presideix l’ escena.

© La il·lustració d’aquest comentari procedeix del llibre Bekränzter Jahreslauf, Insel Verlag. Frankfurt am Main, 1979.

2 comentaris:

  1. Hola Xavier,
    Fa temps que no connectava el facebook, he estat ocupada escrivint un text que es publicarà aviat sobre el meu avi astrònom i el seu observatori, que cumplirà el centenari l'any vinent.

    Veig que segueixes com sempre al peu del canó fent les cròniques il·lustrades tan ben descrites com aquesta matança del porc.

    ResponElimina
  2. Gràcies pel teu comentari!
    Espero participar del teu text sobre l'avi astrònom!

    ResponElimina

Etiquetes

Lluiteu contra el correu brossa!

Top Països catalans

Aniversari del meu bloc

Get your own free Blogoversary button!